De bodem in de stal

We zijn begonnen met houtsnippers in de stal als ligbed voor onze koeien. Deze houtsnippers werden samen met de mest en urine van de koeien gecomposteerd. 

Er werd 6 maal per dag lucht, dus zuurstof in de bedding geblazen om de compostering op gang te houden. Het was een zoektocht naar de juiste manier om de bodem te managen. Onder het kopje 'De bodem' leest u hier meer over.

De wintermaanden waren erg lastig. Doordat de winters de laatste jaren altijd vochtig en nat zijn konden we de bedding niet goed drooghouden. Dan verdween de draagkracht en zakten de koeien diep in de bodem.

Daarom hebben we in de winter van 2019 besloten om stro over de bedding te strooien. Zo konden we de bodem toch drooghouden.

Nu houden we de koeien geheel op stro. Voor ons heeft dit nog meer voordelen.

Compost bevat hoge gehalte aan stikstof en fosfaat dan stromest, hierdoor kun je er maar weinig van gebruiken op land. Je kunt meer stromest aanvoeren en dus voer je ook meer organische stof aan op het land.

Ook werden de houtsnippers steeds duurder door de concurrentie met palletkachels, biomassacentrales etc.

We plaatsen blokken om de opstap te verkleinen.
Jerseys zijn kleiner van formaat, maar zo moet het lukken!
Laagje zand er in anders is het te glad met stro.
Moet natuurlijk wel netjes vlak gemaakt worden.
En dan het stro erin.
En het bed is klaar. De Jerseys mogen komen.

Nieuwe reacties

26.10 | 08:13

Onze melk gaat naar de melkfabriek Bel Leerdammer.
Hier wordt heerlijke Leerdammer kaas van gemaakt.

16.10 | 19:46

Wij fietsten afgelopen zondag ook toevallig langs en waren onder de indruk van de mooie stal. Natuurlijk vroeg ik me af waar de melk van deze koeien te koop is.

25.05 | 17:16

Fietsten vanmiddag toevallig langs. Wat een schitterende stal om te zien zeg! Het kan dus ook wel anders dan al die stallen die de laatste jaren zijn Gebouwd.

15.03 | 10:07

Als wandelaar (uit Olst) kwam ik afgelopen zondag 2 maart langs jullie adres. Bijzonder van vorm, (gelukkig) niet alledaags en passend in het landschap.