Dr. Med. Vet. Karl Heinz Schmack

Via het bedrijf Bij de Oorsprong kwamen wij in aanraking met Dr. Schmack.

Dr. Schmack is een bijzondere man met een grote passie voor koeien. Hij is al sinds 1975 praktiserend veearts en patholoog. Heeft altijd koeien onderzocht, niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Hij zag de achteruitgang van lever en nieren bij koeien en is de oorzaak gaan onderzoeken.

De uitkomsten zijn onthutsend en verontrustend. De oorzaak van deze achteruitgang wordt veroorzaakt door te veel eiwit in het voer.

Vroeger kreeg de koe in het voorjaar wel veel eiwit in het land, maar in de winter haast niet en toen kon de koe zich herstellen. Maar in de moderne landbouw wordt er nu het hele jaar door hoog eiwit gevoerd. De koe kan niet meer herstellen en krijgt degeneratie van lever en nieren.

Dit proces gaat natuurlijk heel geleidelijk. We schrokken enorm toen we hoorden dat ook de kalveren niet meer gezond geboren worden, doordat ze gevormd worden met een te hoog ammoniakgehalte in het bloed van de koe. Het duurt dus generaties voordat je de gehele veestapel weer gezond krijgt.

Dr. Schmack is van mening dat de koe niet meer beschadigd wordt als het ureum gehalte van de melk onder de 10 is. 

Wij hebben dhr. Schmack uitgenodigd op ons bedrijf om te kijken hoe het met onze veestapel was. Onze veestapel bleek verregaande degeneratie van lever en nieren te hebben. Dit verklaarde waarom we altijd zoveel problemen hadden. Gemiddeld konden onze koeien nog een ruw eiwitgehalte van 12% in het rantsoen aan.

We zijn toen begonnen met stapsgewijs terugbrengen van het ruw eiwitgehalte in het rantsoen. Dit moet je heel geleidelijk doen anders geven de koeien geen melk meer. Ze moeten leren weer zelf eiwit te vormen. Het advies is dan ook om veel energie uit zetmeel hiertegenover te zetten.

Dat de koeien in melkproductie omlaag gingen wisten wij, maar ook de gehalten gingen enorm naar beneden. De uiergezondheid verbeterde wel enorm, maar de vruchtbaarheid en klauwgezondheid nog niet zo veel.

We hebben verder geen onderzoek kunnen doen naar onze koeien omdat we de veestapel nu omgeruild hebben voor Jerseys.

Aan ons de taak om deze koeien goed te voeren en niet te belasten door een overmaat aan eiwit. We hebben de koeien weer laten onderzoeken, om te kijken hoeveel ruw eiwit in het rantsoen deze koeien aan kunnen. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Dr. Schmack heeft hierover een boek geschreven welke is vertaald door Bij de Oorsprong. Hier kunt u het boek ‘De beschadigde koe door de ureum gekte’ bestellen: www.bijdeoorsprong.nl/de-beschadigde-koe-door-de-ureum-gekte/

Nieuwe reacties

26.10 | 08:13

Onze melk gaat naar de melkfabriek Bel Leerdammer.
Hier wordt heerlijke Leerdammer kaas van gemaakt.

16.10 | 19:46

Wij fietsten afgelopen zondag ook toevallig langs en waren onder de indruk van de mooie stal. Natuurlijk vroeg ik me af waar de melk van deze koeien te koop is.

25.05 | 17:16

Fietsten vanmiddag toevallig langs. Wat een schitterende stal om te zien zeg! Het kan dus ook wel anders dan al die stallen die de laatste jaren zijn Gebouwd.

15.03 | 10:07

Als wandelaar (uit Olst) kwam ik afgelopen zondag 2 maart langs jullie adres. Bijzonder van vorm, (gelukkig) niet alledaags en passend in het landschap.