De nieuwe stal

De nieuwe stal

Het opstarten in de nieuwe stal is gepaard gegaan met vallen en opstaan.

Het opstarten met de melkrobots verliep super. De koeien waren erg snel gewend aan de robots en aan de stal. Voor ons was alles enorm wennen. Een nieuw stalsysteem en werken met robots. Er viel dan ook veel te leren de eerste maanden. Op 24 augustus 2013 hebben we een open dag gehouden. Voor die tijd moest nog het een en ander klaargemaakt worden. Helaas kregen we in deze periode last van klebsiella. Dit is een bacterie welke bij koeien uierontsteking veroorzaakt. Het is een hardnekkige bacterie die moeilijk te bestrijden is. De oorzaak is te vinden in een partij houtsnippers met reeds verhoogde waardes aan klebsiella en de warme dagen met 30 ºC, waardoor de bacterie zich goed kon ontwikkelen. Onder het kopje bodem leest u hier meer over. Gelukkig hebben we de klebsiella kunnen bestrijden met micro-organismen. Helaas kregen we in december IBR onder de koeien. IBR is een soort griepvirus. Na enting van de koeien zijn ze weer goed opgeknapt.

Ondanks alle problemen genieten we van de stal en van onze koeien.
Wat is er nou mooier dan lopen tussen de koeien en zien hoe ze lekker uitgestrekt in de stal liggen te herkauwen.

Nieuwe reacties

26.10 | 08:13

Onze melk gaat naar de melkfabriek Bel Leerdammer.
Hier wordt heerlijke Leerdammer kaas van gemaakt.

16.10 | 19:46

Wij fietsten afgelopen zondag ook toevallig langs en waren onder de indruk van de mooie stal. Natuurlijk vroeg ik me af waar de melk van deze koeien te koop is.

25.05 | 17:16

Fietsten vanmiddag toevallig langs. Wat een schitterende stal om te zien zeg! Het kan dus ook wel anders dan al die stallen die de laatste jaren zijn Gebouwd.

15.03 | 10:07

Als wandelaar (uit Olst) kwam ik afgelopen zondag 2 maart langs jullie adres. Bijzonder van vorm, (gelukkig) niet alledaags en passend in het landschap.