Ontwikkelingen op De Vennefarm

 

 

In 2012 zijn we begonnen met de bouw van onze vrijloophoeve. In april 2013 kwamen de koeien in de nieuwe stal. Er is heel veel gebeurt sindsdien en ons bedrijf is radicaal veranderd.

We zijn nu een biologisch melkveebedrijf met Jersey koeien

Waarom deze keuzes? In het kort geven wij de ontwikkeling van ons bedrijf weer en onze zoektocht naar de invulling van ons bedrijf.

 

Onze koeien kwamen in april 2013 in de nieuwe stal en lagen op een bed van houtsnippers.In augustus 2013 kregen we te kampen met een enorme klebsiella uitbraak. Klebsiella is een colibacterie die uierontsteking veroorzaakt bij de koeien en de koeien enorm ziek maakt.Deze bacterie zat in een partij houtsnippers met veel zand erbij. Klebsiella is veel aanwezig in de bodem van onze bossen.

We hadden veel jongvee en waren van plan om te groeien naar 120 koeien. Maar door deze uitbraak bleven we hangen op 90 koeien. Dit zorgde voor een enorme druk op de financiering.Half juli 2015 hebben we 35 vaarzen gekocht om te zorgen dat we 120 koeien konden melken. Helaas heeft regelgeving hier een streep door gezet. We kregen onze dieren 14 dagen te laat voor de beschikking van fosfaatrechten.

Om dus 120 koeien te kunnen melken moesten we veel fosfaat aankopen, deze financiële middelen hadden we niet. Dus terug naar ruim 90 koeien en dan maar zoveel mogelijk melk per koe melken om het toch financieel haalbaar te houden.We stegen in productie van 9000 liter per koe per jaar naar 11.500 liter. Maar deze ontwikkeling had ook een keerzijde. De gezondheid van de koeien was niet super. We hadden altijd veel problemen met uierontsteking. De bodem van onze stal werd door iedereen aangewezen als de grootste boosdoener. Maar zelf hadden we het idee dat de weerstand van onze koeien ook ver onder de maat was.

Na de klebsiella uitbraak zijn we gestart met het gebruik van micro-organismen. Deze organismen zorgen ervoor dat er balans komt in de stal, op het land en in het dier.Wilt u hier meer over weten? Ga dan naar het kopje micro-organismen.

Toch had dit niet het gewenste resultaat. We stonden op het punt om het bijltje erbij neer te gooien en toen kwamen we in contact met dhr. Schmack. Dhr. Schmack komt uit Duitsland en is patholoog/dierenarts. Deze man heeft enorm kijk op koeien en ook een interessante theorie.

Door overmaat aan eiwit voeren, raken nieren en levers van koeien beschadigd, hierdoor vermindert de weerstand van de koe en krijg je gezondheidsklachten als uierontsteking, slechte vruchtbaarheid en slechte klauwen (mortellaro). Doordat de productie van onze koeien hoog was, voerden we altijd veel eiwit, niet wetende dat dit de koeien beschadigd. We zijn minder eiwit gaan voeren in de hoop onze koeien weer gezond te krijgen, maar hier gaat vele generaties overheen.

Eind augustus 2019 zijn we met onze grond in omschakeling gegaan naar een biologische bedrijfsvoering. We zijn van mening dat we de chemie vaarwel moeten zeggen en moeten zorgen dat onze bodem en dieren weer gezond worden. In oktober 2020 konden we onze koeien aanmelden voor biologisch. Je moet ze dan nog een half jaar biologisch voeren en daarna kun je pas biologische melk leveren. Dit is een duur half jaar, vanwege dure biologische brok.

Toen kwamen we een biologisch veestapel met Jersey tegen die te koop stond. We zijn naar Denemarken afgereisd en hebben daar koeien gekocht. Zo hebben we onze veestapel omgeruild en zijn we Jersey koeien gaan melken.

Waarom gekozen voor Jersey koeien?  Een Jersey koe gaat efficiënter met voer om en is een sterke koe met super beenwerk. Ze gaat beter om met eventuele beschadiging van lever en nieren, vanwege een groter compensatievermogen. Een Jersey geeft veel minder melk dan Holstein koeien, maar hebben wel veel hogere gehalten vet en eiwit.

We melken nu 70 koeien en willen nog groeien naar 100 koeien.

Nieuwe reacties

26.10 | 08:13

Onze melk gaat naar de melkfabriek Bel Leerdammer.
Hier wordt heerlijke Leerdammer kaas van gemaakt.

16.10 | 19:46

Wij fietsten afgelopen zondag ook toevallig langs en waren onder de indruk van de mooie stal. Natuurlijk vroeg ik me af waar de melk van deze koeien te koop is.

25.05 | 17:16

Fietsten vanmiddag toevallig langs. Wat een schitterende stal om te zien zeg! Het kan dus ook wel anders dan al die stallen die de laatste jaren zijn Gebouwd.

15.03 | 10:07

Als wandelaar (uit Olst) kwam ik afgelopen zondag 2 maart langs jullie adres. Bijzonder van vorm, (gelukkig) niet alledaags en passend in het landschap.